Izbor četkice za zube i koliko često ih treba mijenjati?

Danas je teško zamisliti naš život bez četkice za zube. Ova mala stvar postala je dio naše svakodnevnice i njena svrha je da život učini kvalitetnijim

Kako da znamo da li koristimo pravu četkicu za zube? Većina od nas kupuje automatski, vodeći se samo izgledom četkice. Ovaj članak pomoći će da napravite dobar izbor prilikom kupovine četkice za zube.

Veličina četkice

Za bolje razumjevanje podijelit ćemo četkice u nekoliko kategorija i vrsta klasifikacije. Prvo ćemo analizirati njihovu veličinu. Važno je odabrati četkicu za zube koja će omogućiti lak pristup svim površinama zuba.

Za većinu odraslih osoba, glava četkice za zube široka nešto više od centimetra i dugačka oko dva i po centimetra najlakša je za upotrebu i najefikasnija. Iako postoje veće glave četkice za zube, one mogu stvarati problem prilikom četkanja kutnjaka koje je teško dohvatiti. Četkica za zube trebala bi imati dovoljno dugačku dršku tako da je možete udobno držati u ruci.

Neki stručnjaci kažu da bi glava četkice za zube trebala biti mala za dobro čišćenje svih područja usta, zuba i desni. Manja glava će lakše doprijeti do sićušnih razmaka između zuba.

Oštrina četkice

Kada je u pitanju oštrina četkice, postoje tri vrste: mehka, srednja i tvrda (soft, medium i hard).

Mehka nudi nježno čišćenje zuba za djecu, starije osobe, one s protezama i drugim stomatološkim pomagalima ili problemima sa desnima. Ovaj tip četkice ipak ne daje željene rezultate ljudima sa normalnim zubima, ali je savršena za one koji imaju različite zubne traume i iritacije desni.

Mehke četkice su najbolje četkice za zube, po preporuci stomatologa. Ipak, srednje i tvrde četkice se najviše prodaju. Četkica srednje oštrine je dobra za ljude svih uzrasta čiji su zubi u dobrom stanju i njihova usta zdrava. Dlačice imaju određeni stepen fleksibilnosti i pružaju efikasno četkanje svih područja usta i zuba.

Tvrde četkice za zube su dobre za velike, čvrste zube i desni. Ovakva četkica je namjenjena onima koji zahtjevaju snažnije četkanje. Kada koristite ovu vrstu četkice, važno je da ne pretjerate prilikom četkanja, pošto možete oštetiti zubnu gleđ ili iziritirati desni.

Materijal četkice

Četkice se razlikuju i po vrsti materijala od kog su napravljene. Imamo plastične četkice i četkice od prirodnih materijala. Prve se mogu kupiti svuda.

Druge, od prirodnih materijala su izgubile popularnost, prije svega zbog svoje cjene. Ova vrsta četkice je izrađena od ekoloških materijala, kao što je drvo. Njena glava napravljena je zapravo od sterilisane životinjske dlake. Dlaka se uzima sa žive životinje koje se obrije, a zatim se dlaka pere i steriliše.

Ovakve četkice se smatraju najboljim, jer ne sadrže različite hemikalije i potpuno su bezopasne za okolinu. Međutim, ova vrsta četkice se mora mnogo češće mjenjati, jer se prirodni materijali brže prljaju i zadržavaju zubne bakterije.

Ručne i električne četkice

Sljedeća klasifikacija dijeli četkice na ručne i električne. Ručne četkice su jednostavne i najraširenije u upotrebi. One zahtjevaju određeni stepen vještine pri korištenju, da bi se tačno znalo koje dijelove usta i zuba je potrebno isčetkati.

Dokazano da se više zubnih naslaga uklanja pomoću električnih četkica za zube. Električne četkice zahtevaju manje vještine pri korištenju. Sve što morate uraditi je uključiti četkicu i ona će odraditi svoj posao. Međutim, morate znati koliko dugo treba da traje pranje zuba. Budući da većina ljudi zapravo nije svjesna vremena koje je potrebno da se zubi operu neke električne četkice imaju ugrađen “tajmer” i automatski se isključuju.

0 comments on “Izbor četkice za zube i koliko često ih treba mijenjati?

Comments are closed.