Kako nastaje i kako ukloniti karijes?

kako ukloniti karijes

Karijes je progresivno uništavanje zuba kiselinom koju proizvode bakterije koje se nalaze u dentalnom (zubnom) plaku. Zubni plak je lepljiva materija koja sadrži bakterije, a nalazi se na površini zuba.

Bakterije plaka vrše fermentaciju šećera pri čemu se stvara kiselina i smanjuje se pH u ustima. Nastala kiselina rastvara minerale iz gleđi i dolazi do demineralizacije.

Kiselina koja je nastala djelovanjem bakterija može biti neutralizovana pljuvačkom. Neutralizacija uzrokuje porast pH vrijednosti u ustima i “povratak ” rastvorenog kalcijuma i fosfora nazad u gleđ i dolazi do remineralizacije. Karijes se u stvari razvija u periodu kada je proces demineralizacije jači od procesa remineralizacije.

Prema lokalizaciji u odnosu na blizinu pulpe (nerv i krvni sudovi) karijes može biti površinski koji zahvata gleđ, srednji koji zahvata pored gleđi i dentin i duboki koji se maksimalno približava pulpi.

U terapiji karijesa defekti zuba mogu se nadoknaditi konzervativno različitim vrstama ispuna, i to: amalgamskim ispunama, takozvanim sivim plombama i savremenim kompozitnim ispunima to jest bijelim plombama, koje pored funkcionalnog zadovoljavaju i estetski momenat.

Karijes je najčešće oboljenje današnjice – pogađa 98 % ljudske populacije.

Kako ukloniti karijes

Bakterije koje su izložene šećeru ili ugljenim hidratima mogu napraviti kiselinu. Kiselina napada spoljnu površinu zuba nalik kristalu. Ovaj proces je poznat kao demineralizacija. Zubni plak se javlja u prvih 20 minuta posle jela. To je lepljiva materija koja sadrži bakterije, a nalazi se na površini zuba. Bakterije plaka vrše fermentaciju šećera pri čemu se stvara kiselina i smanjuje se pH u ustima. Nastala kiselina rastvara minerale iz gleđi i dolazi do demineralizacije.

Prvi znak ovog procesa je bijela mrlja, nalik na kredu. U ovoj fazi karijesa, proces propadanja zuba može biti zaustavljen. Korišćenje fluorida u kućnoj upotrebi i kod stomatologa pomaže da se zub regeneriše bez intervencije.
Fluoridi su prirodna jedinjenja fluora koja se nalaze na mnogim mjestima, kao npr. u vodi koju pijemo i hrani koju jedemo. Prije više decenija naučnici su primetili da su deca koja su živela u mjestima gde se fluoridi prirodno nalaze u vodi imala manje zubnih karijesa.
Površinski fluoridi – fluoridi koji se nanose spolja na gleđ čine kristale koji izgrađuju gleđ čvršćim. Kristali zubne gleđi koji sadrže fluor mnogo su otporniji na dejstvo kiselina. Manja je mogućnost da se oštete i tako uzrokuju da površina zuba postane porozna.
Ako Vam stomatolog preporuči terapiju fluoridima u slijedećoj posjeti stomatologu, to znači da ćete dobiti lokalnu zaštitu zuba fluoridima. Fluoridi koje će stomatolog staviti u usta učiniće jačim kristale u gleđi Vaših zuba. Uvijek koristite zubnu pastu sa fluoridima.

Karijes napada gleđ

Demineralizacija se nastavlja. Gleđ počinje da se kvari. Od momenta kad se pokvari gleđ, zub više ne može da se popravi sam od sebe tj. bez intervencije. Šupljina mora biti očišćena i popravljane od strane stomatologa.

Karijes napada dentin

Karijes prodire u dentin, gde može da se proširi i podriva gleđ.

0 comments on “Kako nastaje i kako ukloniti karijes?

Comments are closed.