Keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice ili vineri

Ljuskice ili vineri su tanak sloj porculana napravljene da se uklope na prednju stranu zuba. Najbolji primjer su žene kada nadograđuju nokte.

Kada je potrebno ugraditi keramičke ljuskice?

Furniri mogu poboljšati boju, oblik i položaj zuba. Odabirom precizne nijanse boje, porculan možemo uklopiti i s drugom bojom zuba, a da se to nikako ne primjeti.

Ljuskica prekriva cijeli prednji dio zuba s debljim slojem ili prekriva samo slomljeni dio zuba. Keramičke ljuskice se takođe mogu koristiti za zatvaranje malih praznina, kada ortodoncija (aparatić) nije pogodna. Ako je jedan zub van položaja, može se napraviti ljuskica da bi se uklopila sa ostalim zubima.

keramicke ljuskice

Kako se zubi pripremaju za izradu keramičkih ljuskica?

Prednja caklina zuba može biti uklonjena, kako bi se osiguralo da se ljuskice mogu trajno vezati kasnije. Količina uklonjene cakline je mala i ljuskica će biti iste debljine, tako da zub ostaje iste veličine.

Lokalna anestezija (injekcija) se može koristiti kako bi se osiguralo da nema bolova, ali često to nije potrebno. Kada se zub pripremi, stomatološki tim će dobiti „otisak“ (kalup) i to će se predati zubnom tehničaru, zajedno sa svim drugim informacijama potrebnim za izradu ljuskica.

Ljuskice su usklađene sa bojom okolnih zuba tako da će ljuskice izgledati potpuno prirodno.

Koliko traje izrada keramičkih ljuskica?

Ugradnja ljuskica traje najmanje dvije posjete. Prvi put moramo pripremiti zub i uskladiti boju, a u drugoj posjeti ga prilagoditi. Prije završne ugradnje, Vaš stomatolog će vam pokazati viner na zubu kako biste bili sigurni da ste zadovoljni izradom. Ugradnja vinera vrši se posebnim ljepilom, koje ga čvrsto drži na zubu.

Šta se događa nakon postavljanja furnira?

Nakon ugradnje ljuskica mogu se izvršiti samo manje korekcije. Obično je najbolje rješenje malo pričekati da se naviknete na to prije nego što se napravi bilo kakva promjena. Nakon nedjelju dana potrebno je doći na pregled, a  naš stomatološki tim će dodatno ispolirati zub i pobrinuti se da budete zadovoljni s njim.