Osam koraka do oralnog zdravlja

oralno zdravlje

Svi znamo da treba da peremo zube i da koristimo zubni konac, ali postoje i drugi koraci koje bi trebalo preduzeti ako želite da imate svoje zube do kraja života.

Neki ljudi pretpostavljaju da će u starosti svakako ostati bez zuba. To se ne mora dogoditi. Evo 8 koraka koje bi trebalo slijediti.

1. Upoznajte se sa potrebama Vaših zuba.

Vaše oralno zdravlje zavisi od mnogih faktora, kao što su: šta jedete, vrste i količine pljuvačke u ustima, Vaših navika i Vašeg sveukupnog zdravlja i oralne higijene. Promjene ukupnog zdravstvenog statusa često rezultiraju promjenama u Vašem oralnom zdravlju. Na primjer, mnogi lijekovi, uključujući više od 300 uobičajenih u upotrebi, mogu smanjiti količinu pljuvačke u ustima, a rezultat su suha usta. Žene koje su trudne takođe doživljavaju određene promjene usta i zuba. Ovo često uključuje upalu desni koja se naziva trudnički gingivitis. Bolesnici s astmom često dišu kroz usta, pogotovo kad spavaju. To može dovesti do suhih usta, povećanja stvaranja plaka i zapaljenja desni. Tu je i svima dobro poznati karijes.

2. Posvetite se svakodnevno svom oralnom zdravlju.

Razgovarajte sa stomatologom o svojim navikama. Treba da uspostavite rutinu zdravih navika. Trebala bi biti takva da ju je lahko pratiti i treba uzeti u obzir svoju situaciju. Na primjer, ako ste uzimali lijek koji izaziva suhoću usta, možda biste trebali koristiti fluoride svaki dan. Trudnicama, osobama sa zdravstvenim tegobama, kao što su šećerna bolest, te osobe s protezama takođe mogu zahtjevati posebnu njegu.

3. Koristite proizvode s fluoridima.

Svako može imati koristi od fluorida, ne samo djeca. Fluoridi jačaju zube u razvoju kod djece. Oni takođe pomažu spriječavanje kvarenja zuba i kod odraslih i kod djece. Paste za zube i tečnosti za ispiranje usta su dobri izvori fluorida. Vaš stomatolog može propisati i jaču koncentraciju fluorida u gelu, pasti za zube ili tečnosti ako Vam je to potrebno.

4. Perite zube i koristite zubni konac da uklonite plak.

Svako bi trebao prati zube najmanje dva puta dnevno. Još je bolje prati ih tri puta na dan ili nakon svakog obroka. Osim toga, trebali bi ste koristiti zubni konac barem jednom na dan.

Ove aktivnosti će ukloniti plak, koji je podloga za bakterije koje stalno napadaju zube. Ako se plak ne uklanja svaki dan, može izazvati kvarenje zuba. Bakterije u plaku takođe mogu uzrokovati zapaljenje desni i druge bolesti usta. Važno je pravilno četkati zube i temeljno ih čistiti koncem. Treba ukloniti plak sa svih strana zuba i tamo gde se zub spaja sa desni.

5. Ograničite grickalice, naročito one bogate jednostavnim šećerima, i uravnoteženo se hranite.

Svaki put kad jedete, komadići hrane se zaglavljuju u i oko zuba. Ova hrana pruža gorivo za bakterije u plaku. Bakterije proizvode kiseline. Svaki put kada jedete hranu koja sadrži šećere ili skrob (kompleksne šećere), zubi su izloženi ovim kiselinama 20 ili više minuta. To se događa češće ako se jedu grickalice između obroka i hrana češće ostaje na zubima. Ovi ponavljajući napadi kiselinom mogu oštetiti gleđ na površini zuba, stvarajući šupljine. Ako morate da jedete često, nakon toga operite zube ili žvaćite žvake bez šećera. Uravnotežena ishrana je takođe važna. Ako ne unosite dovoljno minerala i vitamina to može loše uticati na Vaše oralno i opšte zdravlje.

oralno-zdravlje-i-ishrana

6. Ako koristite duvhan u bilo kom obliku, prestanite.

Pušenje povećava rizik od oralnog raka, zapaljenja desni, periodontitisa i kvarenja zuba. Upotreba duhana takođe utiče na loš dah i stvaranje mrlja na zubima.

7. Ispitujte redovno svoja usta.

Čak i ako redovno posjećujete stomatologa, Vi možete prvi primjetiti promjene u Vašim ustima. Vaš stomatolog će Vas vidjeti svega nekoliko puta godišnje, a Vi svoja usta možete pregledati jednom nedeljno tražeći moguće promene. Ove promjene mogu uključivati: otekle desni, napukao zub, promjene boje zuba, kao i rane na jeziku i u ustima. Ovo je posebno važno za pušače, koji su pod povećanim rizikom za razvijanje oralnog raka.

8. Posećujte redovno stomatologa.

Razgovarajte sa stomatologom o tome koliko često biste ga trebali posjećivati. Ako imate sklonost kvarenju zuba, krunice, odnosno mostove ili nosite protezu, trebali biste posjećivati stomatologa češće. Neki ljudi, kao što su dijabetičari ili pušači, skloniji su bolestima desni od opšte populacije, pa takođe, treba češće da idu kod stomatologa. Osobe sa oslabljenim imunim sistemom će takođe češće imati stomatološke probleme. Primjeri uključuju osobe koje su inficirane HIV-om ili primaju terapiju za liječenje raka.

0 comments on “Osam koraka do oralnog zdravlja

Comments are closed.